Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2011 11:24 - 25 ПРАВИЛА ЗА ДЕЗИНФОРМАЦИЯ В ПОЛИТИКАТА, КОРПОРАТИВНИТЕ МЕДИИ И БЛОГОСФЕРАТА
Автор: equilibrium Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6183 Коментари: 11 Гласове:
28

Последна промяна: 29.05.2011 12:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Този удобен сборник от правила покрива по-голямата част от нечестните игри, които дезинформационните актьори разиграват в интернет пространството, а и извън него. Като знаете триковете, ще можете да забелязвате и манипулациите им. Дори да сте чели този списък преди, вероятно ще се съгласите, че е полезно да бъде преговорен.

Правило 1

*Не чувай злото, не виждай злото, не говори за злото*

Независимо от това, което знаеш, не го обсъждай – особено ако си обществена личност, новинар или нещо от този тип. Щом няма репортаж за нещо в масмедиите, значи то не се е случило, затова няма и нужда да се разправяш с произтичащите от него проблеми.

image


Правило 2

*Определяй противниците си като подстрекатели на слухове.*

Избягвай да обсъждаш наболелите проблеми – описвай всички повдигнати въпроси, независимо откъде идват и как са подкрепени, като обикновени клюки и неоснователни обвинения. Този метод работи добре в цензурираната преса, защото единственият начин обществеността да научи за фактите е чрез представянето им за „съмнителни слухове“. Ако използваш интернет, определяй фактите като „неоснователни слухове“ без реални основания.


Правило 3

*Направи противника си на „чучело“*

Подбери или измисли слабост в аргументацията на твоя опонент, която лесно може да бъде оборена, за да изглеждаш в благоприятна светлина, а противника ти – в лоша. Или си измисли проблем, за който успешно можеш да намекнеш, че съществува, базирайки се на интерпретацията ти на противниковите доводи/ситуация, или избери най-слабата точка в най-слабия аргумент на опонента. Преувеличи значимостта на този проблем или момент и ги разбий по начин, от който да излиза, че всъщност си разбил всичките повдигнати въпроси, вместо само да си избегнал обсъждането на реалните проблеми.

Правило 4

 *Прави се на недоумяващ и възмутен*

Избягвай дискутирането на ключови проблеми и вместо това, се фокусирай върху страничните проблеми, свързани с тях, като ги използваш, за да покажеш, че те засягат по критичен начин някоя табу група или тема. Този ход е известен като похвата „Как смееш!“  (името на похвата произхожда от често използвана реплика на водещия от телевизия FOX Бил О"Райли, който я използва срещу всички опониращи официоза)

image

Бил О"Райли: „Как смееш да оспорваш официалната версия за събитията на 11 септември?!


Правило 5

*Заобиколяй аргументацията на опонентите си, като им лепиш прякори и ги подиграваш*


Това е известно като „убий вестоносеца“, въпреки че и други методи влизат в тази квалификация. Вкарвай опонентите си с презрени групи като „лудаци“, „дясно крило“, „либерали“, „ляво крило“, „терористи“, „откачени на тема конспирации“, „радикали“, „войнстващи екстремисти“, „расисти“, „религиозни фанатици“, „сексуално извратени“ и т.н. Това кара останалите участници в дискусията да се отдръпнат и да свият подкрепата си – от страх да не получат същия етикет, а по този начин ти пък отбягваш обсъждането на проблемите.

Правило 6

*Нападение и отстъпление*


Прилага се най-често в дискусионните форуми. Правиш кратка атака срещу опонента си или срещу неговата позиция, а след това се оттегляш, преди да бъде даден отговор. А ако отговорят, пренебрегваш. Тази тактика работи изключително добре в интернет и в публикации към стопаните на сайтове – може да бъде създаден един непрестанен поток от нови идентичности, общото между които е, че не се дава обяснение за критичното отношение. Просто отправи хула или атакувай по друг начин, не дускутирай проблемите и никога не отговаряй на последвалите отклици, защото това би удостоило с чест гледната точка на опонента ти.

Правило 7

*Поставяй под въпрос мотивите*


Изкривявай или подсилвай всеки факт, който може да бъде приет в смисъл, че опонентът се ръководи от тайни лични подбуди или от някакъв друг интерес. Така се разводнява обсъждането на проблемите, а опонентът влиза в защитна позиция.


Правило 8

*Позовавай се на авторитети*

Твърди за себе си, че си такъв авторитет, или цитирай популярна личност. Друг вариант: Изложи аргументите си с претенциозни и технически термини, за да илюстрираш, че си от „знаещите“, а след това просто кажи, че нещата са такива, каквито ти ги описваш и не се налага да защитаваш позицията си или да цитираш източници.

Правило 9

*Прави се на глупав*

Независимо какви доказателства или логически доводи се предлагат, отбягвай обсъждането, като отричаш насрещната аргументация – нейната достоверност, смисъл, валидност, релевантност, логика или значимост за крайния извод. Смеси тези похвати по умел начин, за да постигнеш максимален ефект.

Правило 10

*Свързвай въпросите, повдигнати от опонента, с неактулни (стари) новини*

Това е похват, който е сходен с горния за „чучелото“. Настоявай, че проблемите лесно могат да бъдат разрешени или че вече са отстранени. Ако е възможно, предвиждай контра-въпросите на опонентите си и предварително им давай отговори, които те устройват. А останалите въпроси, независимо от тяхната валидност или новите им основания, могат да бъдат свързани с тези, на които вече си отговорил, затова могат да бъдат пренебрегнати. Тази тактика работи още по-добре, когато противникът в момента е или вече е бил свързан по някакъв начин с решаването или създаването на проблемите.


Правило 11

*Падни по гръб, без да се нараниш*

Използвай несъществени подробности или аспекти на фактите и поемай по „царския път“. Не пропускай да се покажеш честен, като „признаваш“ някои от миналите си грешки. Обясни как си допуснал невинна малка грешка за нещо, но противниците ти са се възползвали от възможността да я раздухат извън всякакви пропорции и да ти припишат по-големи престъпления, които „просто не отговарят на истината“. По-късно, например при последвала дискусия, и други ще използват собствения ти аргумент в твоя защита. Изигран правилно, този ход гарантира симпатии и уважение за „смелостта да признаеш“ и „да поемаш отговорност за грешките си“, без реално да си признал или адресирал много по-сериозни неща.

 

Правило 12

*Загадките нямат разрешение*

Наблегни, че проблемното събитие е многостранно (многопластово), а замесените в него са твърде многобройни – по този начин внушаваш, че цялата проблематика е твърде сложна за разрешаване. Това кара тези, които иначе следят развоя на събитията, по-бързо да загубят интерес и да отклонят вниманието си от актуалните проблеми.

Правило 13

*Логика - Алиса в страната на чудесата*

Избягвай смислената дискусията, като правиш ретроспекция и обзор на даденото събитие, без да излагаш съществени факти.

Правило 14

*Изисквай пълни, всеобхватни решения*

Заобикаляй същината на проблемите, като изискваш от опонентите си да намерят цялостните им решения – „или всичко, или нищо“.

Правило 15

*Използвай фактите, но ги комбинирай така, че да стигнеш до извод, който те устройва*

Тук се налага творческа мисъл, освен ако проблемът по начало не е бил планиран с идеята да се стигне до „правилните“ изводи.

Правило 16

*Игнорирай доказателствата и свидетелите*
Ако нещо не съществува, значи не е факт, съответно няма нужда да бъде разглеждано.

Правило 17

*Променяй темата на разговор*

Използвай този похват като помощно средство на останалите описани похвати. Отклонявай дискусията с незначителни или спорни коментари, като се надяваш, че така ще насочиш вниманието към нови и по-лесно управляеми теми. Това работи особено добре с поддръжници, които могат да „спорят“ с теб по новата тема и да поляризират дискусионната арена, за да избегнат обсъждане на повече от главните моменти.

Правило 18

*Дразни емоционално, антагонизирай и насъсквай опонентите си*

Ако не можеш да направиш нещо друго, използвай упреци и надсмешки към тях, докато изкопчиш емоционални отговори, заради които противниците ти ще изглеждат глупаво и прекалено разпалени. Общо взето, старай се да ги накараш да се изказват колкото се може по-несвързано. Така не само ще избегнеш обсъждането на наболели въпроси, но и ще можеш да акцентираш върху това, колко другите са „чувствителни към всяка критика“.

Правило 19

*Пренебрегвай или подценявай представените доказателства, като изискваш невъзможни доказателства*

Това донякъде е вариант на правилото „прави се на глупав“. Независимо какви материали предлагат опонентите ти в публичната дискусия, трябва да твърдиш, че те са несъстоятелни и да изискваш доказателства, до които опонентите няма как да се доберат. Такива доказателства може и да съществуват, но да не са на негово разположение в момента, или може да се знае, че са били успешно разрушени или укрити, например оръжие на убийство. За да отбегнеш изцяло обсъждането, може да ти се наложи да отричаш категорично и да бъдеш критично настроен към определени медии или книги, тъй като „не са валидни източници на информация“. Може да отричаш твърденията на свидетели и дори да отричаш, че изказвания, направени от правителства или други институции, носят определен смисъл или са в пряка връзка с разискваните теми.

Правило 20

*Фалшиви доказателства*

Когато е възможно, представи нови факти или улики, изфабрикувани така, че да противоречат на презентацията на опонента, за да неутрализираш чувствителните въпроси и да възпрепятстваш разрешаването им.


image

Правило 21

*Свикай специално жури, специален прокурор или друго оправомощено разследващо лице*

Обърни процеса в твоя полза и неутрализирай всички деликатни въпроси без отворена дискусия. Веднъж събрани и предадени, доказателствата и свидетелствата подлежат на секретност по процедурни съображения. Например, ако прокурорът е твой човек, това значи, че журито няма да има достъп до полезни доказателства, а доказателственият матеиал ще е засекретен и недостъпен за последващи изследователи. Щом веднъж бъде издадено съдебно решение в твоя полза (обичайно, тази техника се прилага, за да се осъди някой невинен, но може да бъде подходяща и при повдигане на обвинения срещу самата жертва), случаят може да се сметне за официално приключен.

Правило 22

*Изфабрикувай нова истина*

Създай си собствени експерти групи, авторитети, изобщо хора с влияние, които са готови да създават нови теории и „факти“ чрез научни, изследователски или социални проучвания. Тези нови „истини“ могат да са от полза не само в конкретен случай, а и в редица следващи. По този начин, ако наистина ти се налага да посрещнеш проблемите, ще си в позиция на пълководец с войска от „авторитети“.

Правило 23

*Създай по-значими събития за отвличане на вниманието*

Ако горният метод не помага за отвличане на вниманието от наболелите въпроси или не може да удържи нежеланото покритие от страна на някои медии, създай по-големи новинарски истории (или ги раздухай като такива), за да отвлечеш вниманието на масите.


image

Правило 24

*Заглуши критиците*

Ако изброените методи не постигнат целта си, можеш да помислиш и за отстраняване на противниците си по абсолютен начин. Това може да стане чрез тяхната смърт, арестуване, задържане, изнудване или опорочаване на репутацията им чрез пускането на очерняща информация. Разбира се, в много случай работата може да я свърши просто сплашването, изнудването или нещо подобно.

Правило 25

*Изчезни*

Ако си сред главните замесени в дадено събитие или си посветен в неудобни тайни, а положението стане прекалено нагорещено – махни се от печката.


Автор:  Х. Майкъл Суини

Превод от английски: Гергана Мълчанова

Източник: http://www.washingtonsblog.com/2011/05/twenty-five-rules-of-disinformation.html
http://www.ivanstamenov.com/2011/05/2960/













 





Гласувай:
28



1. panazea - Но ние знаем истината ! Чувстваме я !
30.05.2011 09:52
С никого от горепосочените няма да споря !
Всеки сам да достигне до истината , когато успее.
Когато преди 15 години синът ми написа съчинени в училище за
Средствата за масова дезинформация ,
учителката му писа двойка и го подгони !
За какво говорим .
Той си смени училището .
цитирай
2. pevetsa - Добре дошъл Тоше в шарения свят на ...
30.05.2011 10:52
Добре дошъл Тоше в шарения свят на блога, и ми позволи да цитирам Исус :
Йоан 8:32 и ще познаете истината и истината ще ви направи свободни.
Благославям те да бъдеш СВОБОДЕН!
Алекс Алексиев от Русе.
цитирай
3. sparotok - печалната истина
30.05.2011 11:57
Това е печалната истина за съжаление, човек остава с впечатление, че почти всички средства за масова информация се притежават, или контролориат от ограничена група хора, които насърчават горе описаните методи...

Поздрави!
цитирай
4. equilibrium - Действителност
30.05.2011 12:17
panazea написа:
С никого от горепосочените няма да споря !
Всеки сам да достигне до истината , когато успее.
Когато преди 15 години синът ми написа съчинени в училище за
Средствата за масова дезинформация ,
учителката му писа двойка и го подгони !
За какво говорим .
Той си смени училището .

Тони, за голямо мое съжаление, това е действителността, в която живеем. По-лесно е на една учителка да се гмурне в добре познатите и спокойни води, отколкото да плува срещу течението. Това важи и за по-голямата част от обществото. Надеждата е в децата ни, но ние сме тези, които трябва да им проправим пътя.
Поздрави!
цитирай
5. equilibrium - Истината
30.05.2011 12:20
pevetsa написа:
Добре дошъл Тоше в шарения свят на блога, и ми позволи да цитирам Исус :
Йоан 8:32 и ще познаете истината и истината ще ви направи свободни.
Благославям те да бъдеш СВОБОДЕН!
Алекс Алексиев от Русе.

Здравей, Алекс!
Благодаря ти за милите думи!
Нека и аз да цитирам една любима мисла:
Nihil est veritas luce dulcius - Няма нищо по-сладко от истината! :)

Поздрави!
цитирай
6. equilibrium - Журналистика
30.05.2011 12:34
sparotok написа:
Това е печалната истина за съжаление, човек остава с впечатление, че почти всички средства за масова информация се притежават, или контролориат от ограничена група хора, които насърчават горе описаните методи...

Поздрави!

Павка, за съжаление си абсолютно прав. Изречението "Независима и обективна масмедия" не може да съществува, в този си вид. Това е оксиморон.
Прекрасно знаем, че политиката и корпорациите са разпространили почти навсякъде грозните си метастази, а особено в медиите за масово осведомяване, този момент е застъпен изключително сериозно. Честната журналистика, отдавна е мит. Повечето хора виждат лъскава опаковка и усмихнати и убедителни водещи, а аз виждам бездушевни кукли на конци, управлявани от скрити господари, изпълнени с низки страсти.
Това е действителността.

Поздрави!
цитирай
7. panazea - Но имаме акъл и можем да разсъждаваме !
30.05.2011 15:40
Какво изведе младежите в Испания?
За какво протестираха младите в Иналия?
Когато лъжите не достигат , властниците прибягват до насилие!
http://zelas.blog.bg/politika/2011/05/30/evropeiski-fashizym-prodyljenie.756013
http://virtu.blog.bg/muzika/2011/05/28/evviva-l-italia.755132
цитирай
8. sparotok - цитат
31.05.2011 01:42
equilibrium написа:
sparotok написа:
Това е печалната истина за съжаление, човек остава с впечатление, че почти всички средства за масова информация се притежават, или контролориат от ограничена група хора, които насърчават горе описаните методи...

Поздрави!

Павка, за съжаление си абсолютно прав. Изречението "Независима и обективна масмедия" не може да съществува, в този си вид. Това е оксиморон.
Прекрасно знаем, че политиката и корпорациите са разпространили почти навсякъде грозните си метастази, а особено в медиите за масово осведомяване, този момент е застъпен изключително сериозно. Честната журналистика, отдавна е мит. Повечето хора виждат лъскава опаковка и усмихнати и убедителни водещи, а аз виждам бездушевни кукли на конци, управлявани от скрити господари, изпълнени с низки страсти.
Това е действителността.

Поздрави!


За фашизъм можем да говорим когато корпоративната и управленческа власт са се слели...Бенито Мусолини

Ето, не го казвам аз, а един човек, който прекрасно знае що е фашизъм...
цитирай
9. panazea - Но ние пишем истината ,
31.05.2011 09:07
доколкото ни позволяват ! :))
цитирай
10. alexs - За съжаление спазването на тези правила са ни
02.06.2011 09:45
закопали на дъното. А пък пари се плащат обикновено за писани на лъжи лицемерие подмазмачество.
Имам няколко поста за такива журналисти например мадам В два поста съм и посветил, за делян Пеевски, за професионалните оплювачи в интернет А мисля да пиша и за социолозите демагози и цялата индустрия по лъскане и помпане на имидж. за генеилната пиарка Диана Дамянова. Поздравления за добре написания пост.
цитирай
11. equilibrium - Благодаря, alexs
03.06.2011 22:34
Веднага щом намеря време, ще ги изчета.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: equilibrium
Категория: Лични дневници
Прочетен: 65360
Постинги: 5
Коментари: 38
Гласове: 2351
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031